MAKLOBI

MAKLOUBI **Obs. Förbered genom att koka köttet minst 1,5 timme innan

En riktig palestinsk klassiker och min absoluta favoriträtt som barn. Denna variant med lamm och aubergine. Gudomligt gott!

INGREDIENSER 

4 små auberginer  

1 kg lamm (bog eller bringa)

2 dl solrosolja

1 gul lök

2 liter vatten

2 tsk mald kardemumma

2 tsk mald svartpeppar

2 tsk kryddpeppar

1 tsk kanel

ca 1 msk salt

7 dl långkornigt ris (ej parboiled)

Till servering

½ dl mandelspån (skalade)

½ dl pinjenötter

2 msk matolja

naturell yoghurt

 

GÖR SÅ HÄR

Förberedelser innan Cook Along  – Skär köttet i 4 × 4 cm stora bitar. Tvätta köttet i kallt vatten och koka sedan i 2 liter vatten tillsammans med den skalade, hela löken, ca 1 ½ timme. Skumma av vattnet medan det kokar. När du har skummat av buljongen så tillsätt en tesked kardemumma, en tesked svartpeppar och lite salt. När köttet är färdigkokt silar du av buljongen. Mät upp så att du har 1,3 liter buljong. Späd med vatten om du behöver det. Smaka upp med salt vid behov. . HIT! förbereder du dig innan det är dags att ansluta för matlagning tillsammans med Tareq.

Skala auberginerna och skiva dem sedan i ca 2 cm breda skivor. Salta lätt och lägg dem på ett fat i ca 30 minuter, gärna i press. Pressa ur så mycket vatten som möjligt.

Stek sedan auberginen gyllene i rikligt med matolja. Lägg på papper och låt rinna av.

Blötlägg riset i vatten i ca 10 minuter. Sila därefter riset noggrant.

Lyft upp köttet och lägg det i botten av en stor kastrull eller gryta. Lägg därefter de friterade aubergineskivorna ovanpå.  Tillsätt salt, svartpeppar, kanel och kardemumma. Lägg riset ovanpå köttet och aubergineskivorna. Skaka grytan lite så att riset fördelas jämnt. Lägg en tallrik upp och ned över allt och häll sedan på buljongen. 

Låt det koka upp under lock på hög värme och sänk sedan värmen till ungefär tvåan på spisen. Ta bort tallriken som du lade ovanpå riset. Låt koka vidare på låg värme under lock i ca 10-15 minuter eller tills riset är klart. Ta grytan av spisplattan och låt vila ytterligare 20 minuter. Ta bort locket och vänd sedan grytan upp och ner på ett fat. Lyft av grytan och förhoppningsvis har du nu en fin ”kaka”.

Stek mandelspån och pinjenötter i matolja gyllene. Toppa Maklobin med de stekta nötterna. Servera även med en lite skål naturell yoghurt.