Stinas fröknäcke

STINAS FRÖKNÄCKE

Här finns inget gluten alls men däremot en massa nyttiga frön. Och fröknäcket är hur gott som helst att knapra på framför tv:n i stället för chips. Eller varför inte servera det till helgens ostbricka.

2 PLÅTAR

2 dl pumpakärnor

2 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

¾ dl linfrön

2 msk fiberhusk

2 msk chiafrön

2 msk qinoamjöl

4 dl vatten

ca 1 tsk salt

ATT STRÖ ÖVER

1tsk flingsalt

ca 2 msk vallmofrön

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en kletig deg. Låt stå och svälla i en timme.
  2. Värm ugnen till 160 grader.
  3. Klicka ut hälften av degen på ett bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen så tunt det går mellan pappren. Upprepa med resten av degen så att du får två plåtar. Ta bort de övre bakplåtspapperen.
  4. Strö flingsalt, vallmofrön och fänkålsfrön över degen.
  5. Ställ in bägge plåtarna i ugnen och grädda i ca 50 minuter tills knäcket känns helt torrt – det kommer inte att torka mer efter att du har tagit det ur ugnen. Ta ut plåtarna, lägg försiktigt upp knäcket på ett galler och dra bort bakplåtspappren (annars fastnar de).
  6. Låt svalna, bryt i bitar och servera. Förvara torrt.