Lyxig skaldjursrisotto

Lyxa till det med dina favoritskaldjur! I detta recept har jag använt mina favoriter räkor, blåmusslor och vongolemusslor. Vill du lägga lite extra tid och kärlek på denna rätt så gör du din egen räk- och musselbuljong. Till denna risotto har jag använt vialone nano-ris och så har jag hoppat över parmesanosten.

 

Till 4 personer

 

Räkbuljong

skal från 200 g räkor (spara räkorna till risotton)

1 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

½ gul lök

4–5 kvistar färsk timjan

1 msk olivolja

2 dl vitt vin

1 l vatten

 

Risotto

250 g blåmusslor

250 g vongolemusslor

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1½ msk smör

1 msk hackad färsk timjan

2 ½ dl risottoris (gärna vialone nano)

1 dl vitt vin

7 dl räk- och musselbuljong

1 dl hackad bladpersilja

xx g räkor med skal

 

 

Fräs räkskal, tomatpuré, grovt hackad vitlök och lök tillsammans med timjan i olivolja.

Tillsätt vin och vatten och låt koka i ca 20 minuter. Sila buljongen och ställ åt sidan.

Tvätta och rensa musslorna. Släng de som är sönder, skadade eller öppna.

Koka upp räkbuljongen och häll i musslorna. Låt koka i 2–3 minuter tills musslorna öppnat sig. Fiska upp musslorna och kasta de som inte öppnat sig.

Hacka löken och vitlöken fint. Fräs försiktigt i smör i en gryta tills löken har blivit mjuk – se till att den inte får färg.

Tillsätt timjan och risottoris. Rör om. När riset har blivit lite genomskinligt häller du på vinet och låter det koka in i ungefär en minut.

Späd riset med kokande räk- och musselbuljong, lite i taget, och håll det småkokande under ständig omrörning. När riset är al dente, mjukt med en spänstig kärna, är det klart. Beroende på ris tar det 18–20 minuter. När risotton är klar tillsätter du bladpersiljan och rör om.

Servera med färska räkor med skal, räkorna från buljongkoket, musslorna och en fräsch sallad. Jag brukar ta tomater och salladslök som jag delar i bitar på längden och blandar med lite pressad citron och en god olivolja.