Kvittenmarmelad & fruktläder

Ca 1 kg färdig marmelad

 

½ kg kvitten

250 g vatten

½ citron

strösocker

 

Tvätta kvittenfrukterna noga. Dela varje frukt i åtta bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Häll på vatten och pressa i citron. Koka under lock i ca 1 timme.

 

Mixa fruktmassan slät med stavmixer och pressa sedan genom en finmaskig sil.

 

Väg fruktmassan och tillsätt lika mycket sockar som massan väger.

Koka på svag värme i cirka 45 minuter. Rör ofta.

 

Klä en brödform med plastfilm och häll i hälften av. Täck marmeladen med plastfilm – lägg den direkt på marmeladen för att undvika kondens. Ställ i kylen tills den är kall. Skär i kuber och rulla i strösocker

 

Häll den andra hälften av marmeladen på bakmatta. Bred ut ett ca 5mm tjockt lager med en palett eller slickepott, Sätt i ugnen på 100 grader i ca 3 timmar. Sätt ugnsluckan lite på glänt med hjälp av en slev – så att fukten kommer ut. Stäng sedan av, men låt plåten med marmeladen stå kvar i ugnen över natten. Därefter, ta ut och skär marmeladen i strimlor och rulla i socker.