Ribbenstek med rödkål

Sous vide tekniken gör att steken kan förberedas flera dagar i förväg. Sedan är det bara att plocka fram när det är dags att tillaga den! Man kan naturligtvis köpa färdig rödkål, men vill man göra egen så är detta recept enkelt och gott.

 

Till 4 personer

1 kg färsk och benfri grissida med svål

1 tsk salt

 

Supersnabb rödkål
500 g rödkål
200 g äpplen
1 dl socker
0,75 dl rödvinsvinäger

 

Snitta svålen på och salta. Stoppa hela biten i en stor fryspåse och sug ut luften. Knyt påsen. Baka i ugnen i 95 grader över natten, eller ca 11 timmar.

Lägg påsen i kylen och förvara tills det är dags att använda köttet. Detta moment kan man göra upp till 4 dagar innan användning. Det går till och med att frysa påsen direkt.

 

När den ska tillredas:

Hetta upp en stekpanna med någon matsked olja (har du en bra teflonpanna behövs oftast inget fett alls). Lägg köttet med svålen neråt. Stek tills svålen är knaprig. Sänk värmen och vänd på steken och stek tills den blir varm eller sätt in ugnen på 150 grader i ca 10–15 minuter.

 

Strimla rödkålen och skiva äpplena. Lägg i en kastrull och tillsätt i socker och rödvinsvinäger. Koka under lock i ca 20 minuter därefter utan lock tills kålen är lagom mjuk.

 

Servera ribbensteken med rödkål och kokt potatis.