Kimchi

”Kimchi är koreansk surkål. Det är viktigt att vara ren om händerna och att alla redskap är riktigt rena, annars förstörs jäsprocessen.”

 

2 huvud kinakål

2 msk salt

1 st noriark

 

Skölj och plocka bladen från kålhuvudet. Lägg ut bladen på en ren yta och salta dem. Lägg kålbladen ovanpå varandra i en bunte, omlott som på bilden. Mellan ungefär vart femte lager kål lägger du ett tjockt ark nori, sjögräs. Nori nnehåller naturligt glutamat, som ger smak och hjälper jäsprocessen. Krama den färdigstaplade kålen hårt så att fibrerna i kålen spricker och bladen börjar suga vätska. Lägg kålbunten i en ren bunke och täck med plastfilm ovanpå högen. Ställ en tung vikt, ca 10 kg ovanpå kålen och låt stå i rumstemperatur. Efter ett dygn ska kålen vändas och sedan stå ytterligare ett dygn under press. Då ställer du den svalt, i källaren eller liknande. Se hela tiden till att ha rena händer när du hanterar kålen. Efter två dygn ska kålen plockas upp, läggas i lufttät burk och ställas i kylen i en vecka. Om kålen luktar ruttet efter veckan i kylen har det bildats ohälsosamma bakterier i den, då måste du kasta den. Annars fortsätter du med att smaksätta kålen.

 

Smaksättning

1 dl kimchi-base (finns i asiatiska affärer)

5 dl finstrimlad rättika

salt

4 msk hackad vitlök

4 msk hackad chili

4 msk hackad ingefära

10 salladslökar

Lägg finstrimlad rättika i en skål, salta och låt stå en stund tills det vätskar sig. Pressa ur vätskan. Ta upp kålen, lyft av några ark i taget och rulla dem till rullar. Krama ur vätskan ur rullarna och skär dem i diagonala skivor. Lägg skivorna i en bunke och blanda med kimchi-base, vitlök, chili och ingefära. Skär salladslöken i diagonala skivor och blanda ner i bunken tillsammans med strimlade rättikan. Häll kimchin i rena burkar och förvara i kyl i upp till tre månader.