Dammsugare

Har du ett gäng kakor eller en bit torr sockerkaka över kan du lätt göra en av Sveriges mest populära kakor – dammsugare. Du kan göra dem i vilken storlek som helst. På min restaurang burkade vi göra mini-dammsugare som var väldigt uppskattade av gästerna.

 

14–16 stycken

 

100 g smör

5 dl/250 g kaksmulor – i receptet har jag använt bondkakor och sockerkaka

1 msk kakao

2 msk florsocker

2 tsk punsch eller arrak

100 g mörk choklad

1 ark grön marsipan

 

Krossa kakorna och blanda krosset med smör, kakao, florsocker och punsch eller arrak. Ställ smeten i kylen en stund. Forma degen i en centimetertjock rulle/rullar (beroende på hur brett ditt marsipanark är) och lägg på marsipanen. Rulla ihop till en rulle och skär ca 4–5 cm långa bitar. Doppa sedan ändorna av dammsugarna i choklad. Låt stelna på bakplåtspapper och förvara sedan i en lufttät burk i kylen.