Om Tareq

Tareq är en av Sveriges mest framstående kockar. Känd från de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor´s Nordic Cookery (BBC/TV4) som sänds i över 100 länder världen över, Trädgårdstider (SVT) som numera även visas i de Nordiska länderna, Go´kväll (SVT), Historieätarna etc.

Han vann Kockarnas kamp (TV4) 2017 efter en bejublad insats och samma år fick Tareq utmärkelsen Bästa Malmöambassadör. 2018 lagade han mat till de medverkande stjärnorna i Stjärnorna på slottet ​(SVT).

Tareq har skrivit många kokböcker och håller ofta föreläsningar och gör gästspel runtom i landet. Han driver restaurang och matstudion Kockeriet i Malmö, onlinerestaurangen Maten é klar och i september 2019 öppnar han restaurang och lanthandel i Stockholm tillsammans med kockkollegan Paul Svensson.

 

Som kokboksförfattare har Tareq kommit ut med åtta titlar. Flera av hans titlar har belönats med utmärkelser och fina priser. Debutboken Tareq Taylor: Om mat och kärlek nominerades 2011 som ”Best first cookbook” i den internationella tävlingen Gourmand World Cookbook Award och Mat som gör gott nominerades som “Best Mediterranean cookbook” 2016. Hans Sylta, safta och lägg in vann Måltidsakademiens pris för bästa speciallitteratur i metodkategorin 2012. Våren 2015 släpptes kokboken Tareq Taylors Nordiska matresa med massor av goda recept från hans spännande resor i Norden. Efter det har de populära böckerna Mat som gör gott (2016), Tareq Taylors Kyckling (2017) och hans senaste bok Mat på en plåt (2018) lanserats. Mat på en plåt – 51 middagar och andra enkla ugnsrätter fick pris Årets svenska måltidslitteratur (2018), vinst i kategorin Vardagsmåltider.

Läs mer om och beställ Tareqs kokböcker genom att klicka här!

Tareq har uppmärksammats och fått flera utmärkelser för sitt arbete. Han utsågs 2014 till ”Årets Lantis” av tidningen Land eftersom han med sina TV-program visar upp allt det vackra och goda som den svenska landsbygden har att bjuda på. 2014 var även året då Tareq bjöds in att vara med som matkommentator för Nobelmiddagen, självklart tackade han ja!

På Restauranggalan 2013 vann Tareq priset ”Journalisternas Kock”, för sin ambition att “sprida tankar om kvalité och kärlek till mat till en stor publik”. Samma år utnämndes han också till “Årets Skåning”. Sommaren 2013 gjorde Tareq också debut som sommarpratare i P1, något som uppskattades av väldigt många.

Under Musikhjälpen i Göteborg 2011 och Malmö 2012 drev Tareq mattält utanför glasburen. Han lagade falafel och gästades bl a av Plura, Ulrika Davison, Ulf Wagner, Gonza mfl. Inkomna pengar gick oavkortat till insamlingen.