Lax på spett x 3 med picklade grönsaker

”Teriyakilaxen blir extra god om du blandar de picklade böngroddarna med lite wakame-alger. Vill du göra det ännu enklare, ugnsbaka då en hel laxsida med skinnet kvar, kryddad med någon av smaksättningarna.”

 

4 PORTIONER

600 g laxfilé utan skinn

koriander eller någon annan ört – till garnering

 

Smaksättningar

1 msk tandoorikrydda + 2 msk matyoghurt

2 msk teriyakisås + ca 1 tsk rostade sesamfrön

4 tsk dukkha

 

Picklad gurka

1 gurka

1 tsk fintsalt

½ liten morot

²³ dl ris- eller vitvinsvinäger

²³ dl strösocker

 

Picklade böngroddar

½ liter färska böngroddar

½ tsk salt

2 tsk rostade sesamfrön

1 tsk sesamolja

½ riven vitlöksklyfta

1 salladslök, tunt skivad

1 msk fint skuren gräslök

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm ugnen till 200 grader, övervärme.
  2. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnhuset. Skär gurkan i mycket tunna skivor och lägg dem i en bunke. Massera in saltet med händerna och pressa sedan på gurkan så att vätskan släpper. Skär moroten i riktigt tunna skivor, gärna med mandolin. Blanda gurka och morot med vinäger och socker.
  3. Lägg groddarna i en bunke och strö salt över dem. Låt stå och vätska sig en stund. Blanda sedan med sesamfrön, olja, vitlök, salladslök och gräslök.
  4. Skär laxen i stora tärningar, cirka 4 × 4 centimeter. Trä upp bitarna på spett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Blanda först tandoorikrydda och matyoghurt i en liten skål och pensla sedan blandningen på laxspetten. Eller pensla spetten med teriyakisås. Eller täck dem runtom med dukkah.
  6. Baka laxspetten i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut plåten och vänd de som är penslade med teriyaki i såsen som runnit ut på bakplåtspapperet. Toppa dem sedan med rostade sesamfrön.
  7. Servera spetten varma tillsammans med de picklade grönsakerna. Garnera gärna med lite koriander (eller någon annan ört).