Pizza Bianco med löjrom

”Pizza med löjrom är lyx, lyx, lyx! Man tänker sällan på att servera champagne till pizza, men här passar det verkligen perfekt med ett glas bubbel!”

 

4 PORTIONER

Kalljäst pizzadeg:

ca 13 dl vetemjöl – 780 g

5 dl vatten

5 g färsk jäst

20 g flingsalt

 

Gör så här:

  1. Kör vetemjöl, vatten och jäst i matberedare i 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och kör i 5 minuter till. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 4 minuter. Stjälp ut degen på en mjölad köksbänk och dela den i sexbitar.
  2. Mjöla händerna och ”rundriv” degbitarna en i taget genom att trycka mitt på med handflatan och därefter dra in kanten mot mitten. Upprepa tills du har en fin rund degbulle. Olja försiktigt in bullarna på ovansidan, täck sedan med plastfolie och låt jäsa i minst 1 dygn i kylen (de kan ligga ända upp till 5 dygn).

 

Fyllning:

1 liten färskpotatis

1 dl crème fraiche 34%

1 litet knippe gräslök

1 litet knippe dill

ev 1 salladslök

½ rödlök

ca 70 g löjrom

några crème fraiche-klickar efter gräddning

 

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 300 grader, Om du har en pizzasten, lägg in den i ugnen så den hinner bli riktigt varm.
  2. Platta med händerna ut varje degbulle i mycket mjöl till en lagom stor pizza.
  3. Tvätta potatisen och skiva den riktigt tunt med mandolin. Skär gräslöken fint. Plocka dillen. Strimla sallads­löken. Skala och finhacka rödlöken.
  4. Bred ut en halv deciliter crème fraiche på pizzadegen. Lägg ut potatisskivorna på crème fraichen och fördela gräslök, dill och salladslök på
  5. Grädda pizzorna en och en på den varma bakstenen tills de har fått färg, det tar bara 3–5 minuter.
  6. Ta ut pizzorna och klicka ut löjrom och lite mer crème fraiche. Toppa med rödlök och dill och ät direkt. Och glöm inte bubblet!