Chokladtårta med svarta bönor

En nyttig chokladtårta, finns den undrar du kanske? Och är den verkligen god? Jag blev så nyfiken på att testa att jag arbetade fram det här receptet. Tårtan är helt glutenfri. Var det något mer?

CA 10 BITAR

ca 400 g svarta bönor
6 ägg
1 msk vaniljextrakt
2 msk stevia
1/2 tsk flingsalt
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
100 g rumstempererat smör eller 0,8 dl kokosolja
1 1/2 dl honung

FROSTING

1 ¼ dl rumstempererat smör

3 msk honung

6 msk kakao

1 tsk vaniljextrakt

1 äggula

 

TILL GARNERING

Färska bär, tex hallon, blåbär, krusbär

 

 

GÖR SÅ HÄR

DAG 1

 1. Kör bönorna i matberedare tillsammans med tre av äggen och vaniljextrakt, stevia och salt till en jämn smet.
 2. Blanda kakao och bakpulver i en annan skål.
 3. Vispa smör och honung fluffigt i ytterligare en skål (med kokosolja blir det inget fluff). Knäck ner resten av äggen, ett i taget. Vispa i cirka en minut efter varje ägg.
 4. Tillsätt de mixade bönorna och sedan kakaoblandningen. Vispa kraftigt till en smidig smet.
 5. Värm ugnen till 165 grader.
 6. Smöra en rund bakform och häll i lite kakao. Skaka runt så att kakaon täcker formens sida. Klä botten av formen med ett smort bakplåtspapper.
 7. Häll i smeten och släpp sedan formen i bordet ett par gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter.
 8. Ta ut kakan och låt den svalna i cirka 10 minuter innan du stjälper ut den på ett galler. När kakan är rumstempererad kan du slå in den i plastfolie. Låt den stå över natten, då blir den godast.

DAG 2

 1. Vispa smöret till frostingen fluffigt. Tillsätt honung och kakao och blanda väl. Blanda ner vaniljextrakt och äggula och vispa igen.
 2. Dela kakan i två bottnar med en vass kniv. Bred frosting på den undre delen och lägg ihop med den övre. Bred till sist frosting över hela kakan.
 3. Garnera med bär.