Vegetarisk lasagne

VEGETARISK LASAGNE

 

8-10 PORTIONER

 

2 röda paprikor

1 gul paprika

2 zucchini

1 aubergine

250 g torkade lasagneplattor

 

TOMATSÅS

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 stjälkar blekselleri

2 morötter

1 palsternacka

½ röd chili

3 msk olivolja

2 msk hackad färsk timjan

1 msk hackad färsk oregano

2 dl vitt vin

4 lagerblad

2 msk tomatpuré

2 burkar krossade tomater (800 g)

6 dl vatten

2-3 tsk salt

 

OSTSÅS

150 g lagrad ost, t ex västerbottenost eller prästost

100 g smör

1 ½ vetemjöl

1 liter mjölk

½ tsk riven muskot

2 tsk salt

 

 

GÖR SÅ HÄR

 

  1. Skala lök och vitlök till tomatsåsen och hacka dom grovt. Sellerin i 2 cm stora bitar. Skala morötterna och skär i 2×2 cm stora tärningar. Skala palsternackan och skär i 1×1 cm stora tärningar. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Stek lök, vitlök, selleri, morot, palsternacka och chili i olja i en kastrull i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt örter, vin, lagerblad, tomatpuré, tomatkross, vatten och salt. Låt såsen koka upp och sedan sjuda i cirka 30 minuter.
  3. Riv under tiden osten till ostsåsen. Lägg undan lite till att strö över lasagnen senare.
  4. Smält smöret i en kastrull och fräs mjölet i någon minut på medelvärme. Tillsätt mjölken, några deciliter i taget, under omrörning med en visp. Tillsätt muskot och salt, koka upp och sjud sedan på svag värme i cirka 4 minuter, under omrörning. Såsen bränner lätt fast i botten, så se till att vispen når hela vägen ner. Rör ner osten på slutet.
  5. Värm ugnen till 180 grader.
  6. Dela och kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Skär zucchini och aubergine, lite i taget, i en torr het stekpanna tills de får färg på alla sidor.
  7. Ta fram en stor form och bygg ihop lasagnen. Börja med ett lager stekta grönsaker i botten och fortsätt med tomatsås, lasagneplattorna och ostsås. Avsluta med lite tomatsås på toppen och resten av osten. Baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Servera direkt.