Liten Risottoskola

Det fiffiga med risottoris är att det suger upp mer vätska än vanligt ris och blir mjukt och krämigt utan att klibba. I Sverige är avorioris vanligast, men ska du göra en riktigt bra risotto vill jag rekommendera rissorterna arborio, carnaroli eller vialone nano. Alla dessa tre är högklassiga rissorter som italienarna själva använder till sin risotto. De har sinsemellan olika kvaliteter och ger olika konsistens. Carnaroli är ett bra ris att använda om du är nybörjare. Det är lättare att arbeta med och behåller bättre sin krämiga al dente-konsistens än arborio, som lätt kan bli klistrigt. Vialone nano är ett kortare riskorn och har också en annan textur när det är färdigt – lite hårdare och mer al dente. Det funkar därför bäst till risotto med fisk och skaldjur med mycket buljong.

 

Inforuta:

Smart val av ris

Italien står för Europas halva risproduktion. Det odlas hela 24 olika rissorter i Italien. Italienskt ris har dessutom mycket lägre klimatpåverkan, eftersom odlingarna är vattendränkta under kortare del av odlingssäsongen än i till exempel Japan och Kina. Forskning visar att risodlingar i Kina producerar hela 145 gånger större utsläpp av metangas än odlingarna i Italien. De ekologiska italienska odlingarna töms dessutom på vatten två till tre gånger per säsong för att rensas på ogräs. Därmed sjunker metangasutsläppet ännu mer. Så välj gärna, om möjligt, ett ekologiskt italienskt ris.

Källa: 4th International Temperate Rice Conference, 2007

 

 

Tre risottofavoriter

Det är egentligen inte svårt att tillaga den perfekta risotton. Det krävs bara lite träning, tålamod och en stor portion kärlek. Risotto kan varieras i det oändliga så det är bara att plocka fram lämpliga rester och experimentlustan. Och det bästa av allt är den enkla tillagningen – du behöver nämligen bara en rejäl tjockbottnad kastrull!

Här är min tre risottofavoriter som vardera avnjuts som en komplett måltid.