Dillkött med kokt potatis

Frågar man en kock om smaker som definierar svensk husmanskost så får man svaret att det är balansen mellan sött, surt och salt. Vårt sätt att använda oss av ättika och socker i matlagningen är verkligen karakteristiskt för just svensk husmanskost – vilket är tydligt i klassiker som bruna bönor, inlagd sill, pressgurka, isterband och, som här, dillkött.

 

Till 4 personer

 

1 kg kalvbog

2 l vatten

1 gul lök

2 morötter

100 g palsternacka

100 g rotselleri

5 lagerblad

10 kryddpepparkorn

10 svartpepparkorn

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

2 tsk ättika (12 %)

2 tsk strösocker

2 tsk maizena

1 dl skuren dill

 

Skär kalvbogen i 5 x 5 cm stora bitar. Lägg i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker med råge. Koka upp och skumma av.

Halvera löken och dela morötter, palsternacka och rotselleri i fina grytbitar. Lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad, kryddor och salt. Låt koka tills köttet är mjukt – det tar ca 1½ timme, tiden beror lite på köttets kvalitet.

Lyft upp köttet och sila buljongen. Behåll alla rotfrukterna. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt grädde, ättika och socker.

Toppred med maizena utspätt i kallt vatten och låt koka i ca 2 minuter. Lägg i kött och rotfrukter och rör till sist ner dillen. Smaka av med lite salt och peppar.

Servera med nykokt potatis.